Jom muhasabah diri

Malam ini agak sukar untuk lelapkan mata malam ni w/pun agak penat di pejabat petang tadi.tapi, tiba-tiba teringat kat blog ni.ingin sekali saya berkongsi cerita w/pun sahabat2 lain sedang asyik tengok tv & sedang asyik dibuai mimpi tp mood saya utk tgk tv & tidur sama skali xde..knp ye.tapi,Alhamdulillah Allah masih berikan saya nikmat utk menulis.Teringat pada buku-buku kegemaran saya.petang tadi saya sempat beli 2 buah buku ilmiah.Alhamdulillah..Allah masih berikan saya rezeki untukku beli buku-buku ilmiah kegemaran saya..dikala sedih,buku ni la peneman setia,di kala bosan,blog ni la teman paling akrab.ALHAMDULILLAH.Malam yg sungguh sayu..sedang cuba untuk tenangkan hati..
Saat ini saya terfikir2 akan nikmat yg Allah berikan setiap hari,sungguh banyak.Subhanallah.Tapi , knp saya asyik minta yg lain sedangkan yg ini pun saya belum bersyukur sepenuhnya?
Seandainya saya menyedari hakikat ini,pasti akan dapat saya hadapinya dengan tenang & penuh keimanan.senang kan cakap?adakah nak laksanakan semua ni semudah itu??mesti xkan semudah itu kan.hakikat yg kita semua kena tahu,sakit itu adalah ujian,sihat juga ujian,ada harta ujian,tiada harta juga ujian . semuanya ujian. ye , mmg ujian..masa tu lah untuk mendidik hati dgn baik..kan?kan?kan?
Sebenarnya saya ada tujuan yg sangat besar pada malam ni.bukan yg di atas tu.huhuhu.. yg itu hanyalah pembuka bicara.sabar ye sahabat2 sekalian.saya ingin sangat berkongsi dgn shbt2 skalian.saya amat tertarik dgn 1 article. Mungkin bila baca kita pasti akan rasa betapa berharganya diri kan.jom kita baca kejap article ni….
Jika terlalu mabuk cinta……
  • Pasti kelak diriku ibarat lembu yang ditarik hidung oleh nafsu.
  • Menyibukkan hati merindui ,makhluk yang tidak halal bagiku seumpama membuka pintu bagi syaitan menjalankan jarumnya untuk melupakanku daripada-Nya.
  • Hati akan terseksa dengan barah rindu.
  • Rindu palsu akan membelenggu minda hingga ia terjajah dan terhina di bawah jajahan syaitan.
  • Cinta lalai akan menyebabkanku alpa daripada mempersiapkan diriku untuk keperluan dunia dan akhirat.
  • Aku boleh menjadi tidak rasional berfikir jika benar-benar mabuk cinta.
  • Fitnah cinta ibarat racun yang akan membunuh akal,jiwa,dan perasaan.
  • Jiwaku terganggu dalam menilai mana yang baik,mana yang buruk untuk diriku.
  • Jika aku dan dia berjaya melangkah ke alam rumah tangga nescaya ia terbina atas dasar maksiat,yang mengundang padah kepada peribadi zuriat kami pastinya.
·         Cintailah ia dalam diam, dari kejauhan, dengan kesederhanaan dan keikhlasan…
·          
·         Ketika cinta kini hadir tidaklah untuk Yang Maha Mengetahui saat secercah rasa tidak lagi tercipta untuk Yang Maha Pencipta izinkanlah hati bertanya untuk siapa ia muncul dengan tiba-tiba…mungkinkah dengan redha-Nya atau hanya mengundang murka-Nya…
·          
·         Jika benar cinta itu kerana Allah maka biarkanlah ia mengalir mengikuti aliran Allah kerana hakikatnya ia berhulu dari Allah maka ia pun berhilir hanya kepada Allah..
·          
·         “Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah.” (QS. Adz Dzariyat: 49)
·          
·         “Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui. ” (QS. An Nuur: 32)
·          
·         “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tandabagi kaum yang berfikir. ” (QS. Ar-Ruum:21)
·          
·         Tapi jika memang kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah… berdo’alah… berpuasalah…
·          
·         ” Wahai kaum pemuda,siapa saja diantara kamu yang sudah sanggup untuk menikah,maka menikahlah,sesungguhnya menikah itu memelihara mata,dan memelihara kemaluan,maka bila diantara kamu belum sanggup untuk menikah,berpuasalah,kerana ssungguhnya puasa tersebut sebagai penahannya ” (Hadis)
·          
·         “Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk. ” (QS. Al Israa’ :32)
·          
·         Cukup cintai ia dalam diam… bukan kerana membenci hadirnya…tapi menjaga kesuciannya bukan karena menghindari dunia…tapi meraih Syurga-Nya bukan kerana lemah untuk menghadapinya…tapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus dan menyelusup..
·          
·         Cukup cintai ia dari kejauhan… kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkannya dari cubaan kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan kerana hadirmu mungkin saja ‘kan membawa kegoyahan hati-hati yang terjaga…
·          
·         Cukup cintai ia dengan kesederhanaan… memupuknya hanya akan menambah penderitaan menumbuhkan harapan hanya akan mengundang kekecewaan mengharapkan balasan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan…
·          
·         Maka cintailah ia dengan keikhlasan kerana tentu kisah fatimah dan ali bin abi thalib diingini oleh hati…tapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi…?
·          
·         “ …boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. ” (QS. AlBaqarah:216)
·          
·         “Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)” (QS.An Nuur:26)
·          
·         Cukup cintai ia dalam diam dari kejauhan dengan kesederhanaan dan keikhlasan…
·          
·         kerana tiada yang tahu rencana Tuhan…mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan
·          
·         kerana hati ini begitu mudah untuk berubah…serahkankan rasa yang tiada sanggup dijadikan halal itu pada Yang Memberi dan Memilikinya biarkan ia yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya…
·          
·          “Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga.” (Umar bin Khattab ra.)
·          
·         " ..berikan hatimu hanya untuk Allah,, pasti dia akan temukan padamu pemilik terbaik,, dan hampar kan masa mu seluasnya hanya untuk Allah,, pasti dia akan aturkan dengan hidupmu sebaiknya.."

Apalagi….jom bermuhasabah!!!0 comments:

Post a Comment