kehidupanku..

Di malam yang indah, cuba mencari kekuatan untuk buat kerja, masih x datang2 jugak..kenapa la??mula2 buka laptop, buka fb, membelek2 blog2 yang menarik. Ambik mood sebelum buat kerja.Lepas tu dah bosan, ambik buku nak buat kerja pun bosan jugak. Ish….kenapa ye..

Cuba lagi cari kekuatan. Teringat kata2 mak  . bila saya kata saya nak kerja la, penat belajar. Baru je habis, konvo pun x lagi. Lagipun lama jugak ni, 2 tahun..huhu. mak kata, kita bila ada peluang tu teruskan belajar. Nanti menyesal kalau x ikut cakap dia. Ye betul! Saya tahu tu. Bila x ikut cakap orang tua tambah2 ibu kita pasti akan menyesal. Saya x nak menyesal di kemudian hari. Walaupun saya x kuat sangat tapi saya sentiasa cuba cari kekuatan diri. Di mana2 saya cari, di waktu malam saya cari, bersama Dia khaliqku..alhamdulillah semakin lama saya semakin bersemangat.

Tapi ianya x semudah apa yang dicakapkan Ramai yang mengharapkan kejayaanku disini. Bersabar ye semua, akan ku cuba untuk buat yang terbaik insyaAllah.

Allah..susahnya belajar..makin banyak belajar makin x tahu, makin lama makin susah. Termenung saya dalam kuliah, kawan2 kebanyakan dalam lingkungan 30-an, dah berkeluarga kebanyakannya. Bila fikir2 diorang pun masih nak belajar w/pun dah berumur apatah lagi aku ni yang masih muda. Begitulah ..cuba cari semangat.

Lagi..saya termenung..kerana x faham..bukan apa, sungguh laju pensyarah mengajar . pensyarah India. khususnya subjek Isu-isu Balaghah..nota pun xde, just note apa yang dia cakap je, dalam bahasa arab..punya la laju..xkan di ulang apa yang beliau dah cakap..kadang2 terhenti dengan sendirinya sebab x tahu nak tulis apa. Ya Rabb, sekiranya ini yang terbaik buatku maka Kau permudahkanlah..kadang2 diri ini terlalu lemah untuk hadapinya.
s:pakcik gugel..


Tiap hari sangat perlukanMU ya Allah, bukan di waktu susah saja, juga di waktu senang supaya aku x alpa dengan apa yang aku ada. Alhamdulillah Allah sentiasa bagi peringatan. Aku x kan alpa kerana aku tahu siapa diriku ya Allah. Aku hanya hambaMU yang hina, yang sangat memerlukanMu lebih dari segala2nya. Tersangat rindukanMu di kala kesunyian, juga di kala kebahagiaan datang menyapa w/pun sekejap cuma. Sentiasa inginkanMu. Ya Allah, aku manusia yang sangat lemah, kadang2 aku x mampu untuk menghadapi ujianMU , maka Kau bantulah aku. 
s:pakcik gugel

0 comments:

Post a Comment